Rendezvényajánló – Várjátékok Füleken, június 26–27-én

Fülek. Szombaton és vasárnap, június 26–27-én rendezi meg a füleki Koháry Polgári Társulás a sorrendben tizenegyedik történelmi várjátékok rendezvénysorozatát. Idén szombaton nemzetközi történelmi íjászverseny nyitja a várjátékokat, a résztvevők a „Nógrád íjásza“ címért és a „füleki vár védője“ rangért versenyeznek. A regisztráció reggel hét órakor kezdődik a várudvarban, az előzetes jelentkezések alapján mintegy száz íjász méri majd össze tudását négy kategóriában – magyar, klasszikus angol (longbow), vadászreflex és csigás íjakkal.

Másnap a Várfelső utcán kézművesek állítják fel sátraikat és 10.00 órakor kezdetét veszi a gyermekprogram. Lesznek zsonglőrbemutatók, bohócok, zenés gyermekszínház, íjászat, lovaglás, kézzel hajtott körhinta és egyéb érdekességek. Az ínyenceket a hal- és vadételek fesztiválja, valamint palóc gulyás várja.

A délutáni programban szlovákiai és magyarországi katonai hagyományőrző csoportok lépnek a közönség elé, mintegy hatvan szereplővel. A program leglátványosabb részének a lovagi torna ígérkezik. Előbbiek mellett ágyúlövések és solymászbemutató színesíti majd a műsort. A hölgyeknek idén történelmi táncbemutatókkal kedveskednek a rendezők.

További információk: Estefán László (a Koháry PT elnöke) – tel.: 00421-(0)908-929288

Program:
2010. június 26., szombat:
10.00 órától a várudvaron kezdődik a IV. nemzetközi történelmi íjászverseny a „Nógrád íjásza” címért és a „füleki vár védője” rangért.

2010. június 27., vasárnap:
10.00 órakor a várudvaron és a Várfelső utcában kézműves vásár és bemutatók, gyermekprogramok.
16.00 órától kezdődnek a várjátékok, történelmi lőfegyverek bemutatójával, bajvívásokkal, lovagok harci bemutatójával, solymászokkal.

Kísérő programok:
Hal- és vadételek fesztiválja kóstolási lehetőséggel;
Ágyúlövések;
Történelmi- és hastáncosok.

Belépő:
26-án az íjászversenyre a várbelépő érvényes.
27-én felnőtteknek 3,50 €, gyerekeknek 1,50 €
Jegyelővétel a Füleki Városi Művelődési Központban. A 12 éven aluli gyerekek csak felnőtt kíséretében vehetnek részt a műsoron!

A rendezvényt a szlovák kulturális minisztérium, az OTP Bank Szlovákia és Fülek Város támogatja.