Társbérlők – Június 20.

Különleges, általában kicsiny kiterjedésű fészkelőhelyek a partfalak. Több madárfajnak is lehetőséget adnak a megtelepedésre, a legismertebb közülük a színpompás gyurgyalag. Ahol alkalmas a terep az üregek ásásra, meg a táplálékul szolgáló repülő rovarok is kellő számban fordulnak elő, egészen biztos, hogy megtelepszik. A gyurgyalag már csak azért is feltűnő, mert telepesen fészkel, a magányos példány legalább olyan ritka látvány, mint – mondjuk – a házi veréb egyedül.

A partfalaknak alapvetően kétféle lakója van: az egyik tud üreget fúrni, a másik nem, viszont szívesen költ bennük. A gyurgyalag mellett a parti fecske is képes arra, hogy üreget vájjon a fészekalj felneveléséhez, de ez a kis fecskefaj a vizekhez sokkal jobban kötődik, így kevesebb élőhelyen fordul elő – ahol viszont igen, ott előfordul tömegesen is. Kisebb termete miatt üregei jóval rövidebbek, mint a gyurgyalag akár másfél méteres alagútjai.

Két fenti fajon kívül már csak a jégmadár járatos az efféle fészeképítő bányászmunkában, viszont jó pár olyan faj van, amelyik igencsak kedveli a gyurgyalagok és a partifecskék korábbi években vájt üregeit és szívesen neveli fel bennük fiókáit.
A palotási víztározó mellett szép nagy gyurgyalagtelep alakult ki egy régi anyagnyerő hely függőleges falán – talán innen hordták a földet a gát építéséhez. Legalább két pár partifecske is költ itt az idén – semmiség a több ezres tiszai állományokhoz képest – meg mellettük rengeteg a társbérlő! A legtöbb seregélyből van, ők rendesen faodúban fészkelnének, az alkalmas költőhely azonban kevesebb, mint amennyi a szaporodni óhajtó seregélypár. Ezért szívesen nevelik fiókáikat a gyurgyalagok elhagyott üregeiben. Aztán mindenütt megtelepszenek a lyukakban az élőhely adottságait ügyesen kihasználó házi és mezei verebek: belőlük is akad jó néhány pár a palotási partfalon, meg egy pár házi rozsdafarkú is. Az irodalom szerint búbos banka, kuvik, vörös vércse megtelepedése is előfordulhat gyurgyalag üregében.

Gyurgyalagot támadó hím sárgarigó

A társbérletben élő madarak békésen megférnek egymás mellett, mert többnyire olyan fajokról van szó, amelyek szívesen fészkelnek telepesen. A Palotáson együtt költő fajok közül is csak a házi rozsdafarkú tart revírt, a többi nem. A madarásznak meg különleges élmény együtt látni őket. Persze a környéken élő más fajokkal lehetnek összecsapások: megfigyeltem már gyurgyalagra támadó hím sárgarigót is!