Gyűszű az erdőn – Június 18.

Messzire sárgállik egy nagyra nőtt virág az erdőszélen – a Karancs mindig tartogat meglepetést, kisebbet is, nagyobbat is, ez a pedig a legkellemesebbek közül való! Sárga gyűszűrvirág nyílik a kökényes-galagonyás sűrűség szélén.

Ez a szép növény nem rendkívüli ritkaság, de azért nem is mindennapi látvány. Viszont védett, amit kevesen tudnak, talán ezért esik olyan sokszor a virágszedő kedv áldozatává... Feltűnő növény, akár derékmagasságban nyílnak a belül sötétebb foltokkal tarkított, nagy, sárga virágok.
Alaposabban is szemügyre veszem az én gyűszűvirágomat, négy tő tenyészik itt egymás mellett. A karancsi viszonyokhoz képest forgalmas túraút vezet a közelében – így vajon meddig maradhat meg? Talán a csapás szélén tenyésző térdmagasságú kökénybozót jelent egy kis védelmet.
Készítek a növényről néhány fotót, ki tudja, mikor lesz rá lehetőség legközelebb. A sárga gyűszűvirág szereti az erdőszéleket, a tisztásokat, az ösvények és erdei földutak szélét, ahol számára elegendő napsütés éri, de éppen az ilyen helyeken járnak leggyakrabban a kirándulók… Azért a természetben járva érdemes valamit megjegyezni: amit találsz, azt csodáld meg, de ne nyúlj hozzá!