Rendezvényajánló – Múzeumok Éjszakája avar kincsekkel

A füleki vár – Fotó: Schnelczer Zoltán

Fülek. A Füleki Vármúzeum május 15-én, szombaton 19.00 órakor a híres vár Bebek-tornyában – a Múzeumok Éjszakája nevű szlovákiai rendezvény keretei között – megnyitja a „Nógrád az avar kaganátus korában” című kiállítását. Ennek anyagát a történelmi Nógrád vármegye területéről, hat közgyűjteményből válogatták össze. A kiállítás kurátora, Titton Viktória a legépebben fennmaradt leleteket szedte össze a Szlovák Nemzeti Múzeum kékkői Bábkultúra és Játékmúzeumból, a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézetéből Nyitráról, a Besztercebányai Közép-Szlovákiai Múzeumból, a Füleki Vármúzeumból, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumból és a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumból. A kiállított tárgyak között jelentős helyet foglalnak el a mintegy 1200-1300 éves bronzékszerek – övveretek, csatok, fülbevalók, karkötők – a színes üveggyöngyökből fűzött nyakláncok, valamint a díszített sírkerámia darabjai, amelyek a szlovákiai Perse és Zsély, valamint a magyarországi Szirák és Ságújfalu lelőhelyeiről származnak. Az értékes bronztárgyakat most először láthatja együtt a közönség, különleges biztonsági intézkedések mellett.

A persei avar leletek néhány darabja a Füleki Vármúzeum anyagából

A Múzeumok Éjszakája kísérőrendezvényeként 17.30-tól a Városi Honismereti Múzeumban Agócs Valériával, a Szlovák Rádió egykori szerkesztőjével Mázik István, a magyar adás jelenlegi regionális tudósítója beszélget, majd a Szlovák Nemzeti Múzeum – a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma „Hang az éterben – A Szlovák Rádió magyar adásának 80 éve” című kiállításához kapcsolódva levetítik „A magyar adás nyolcvan éve“ című dokumentumfilmet.

A várudvarban 20.00 órakor kezdődik az „István, a király“ című rockopera a gARa-Team és a Palóc Táncegyüttes előadásában. A nyolcvan szereplő Szécsényből érkezik. A fáklyákkal megvilágított vár 24.00 óráig várja az érdeklődőket.

A.-F. Z.