Kevesebb a vadon élő farkas a véltnél Finnországban (MTI)

Csupán 150-180 farkas él vadon Finnországban a legújabb állatszámlálás szerint, ez jóval kevesebb, mint az egy évvel korábbi több mint 230 egyedet becsülő adat - írja 2017. június 28-án az MTI. Fajmegőrző csoportok aggodalmuknak adtak hangot a finnországi farkaspopuláció csekély száma miatt, mivel szerintük legalább 800 farkasra lenne szükség ahhoz, hogy fenntartható legyen a populáció genetikai sokszínűségének egészséges mértéke.

                                 Forrás: Pixabay

A csoportok képviselői a héten találkoznak az Európai Bizottság illetékeseivel, hogy megvitassák a farkasszámlálás adatait és az uniós élőhelyvédelmi irányelvek kiterjesztését a finnországi farkasokra. Az EU irányelvei szerint a veszélyeztetett állatként számon tartott farkast életképességének biztosítása érdekében különleges státusz illeti meg, ám a finn fajmegőrző csoportok szerint a vonatkozó szabályokat nem tartják be - olvasható a The Guardian című brit napilapban.

A Finn Természetvédelmi Liga szerint a kormány által engedélyezett farkasvadászat az elmúlt években rontott az állatok életkilátásain, mivel a falkavezérek, farkascsaládok megölése a falkák szétszóródásához vezetett.

Idén 50 szürkefarkas kilövésére adtak engedélyt a finn hatóságok még akkor, amikor az állatok számát mintegy 250-re becsülték. A kormány szerint szükség van a farkasok kilövésére, hogy csökkentsék a gazdák és a távoli közösségek farkasok okozta kárait.

A farkasok száma szerte Európában nőtt, mintegy 12 ezer egyedet tesz ki. A farkasok a korábbinál kiterjedtebb területeken kóborolnak, városokba is bemerészkednek, ezért a közösségek a farkaspopuláció féken tartását, az állatok kilövését követelik. Finnország határos Oroszországgal, ahol nagyszámú populáció, becslések szerint több mint 50 ezer egyed él.