Szellemek a Zagyván - Fotó: Andrásfalvi-Faragó Zoltán

       Jégmadarat vártam a Kis-Maconka előtározó mellett, az Öreg-Zagyván, nem is hiába, mert előmerészkedett háromszor. Csakhogy mindig röptében láttam, az emberi gondolkodás szerint alkalmasnak tűnő ágakra, nádszálakra egyszer sem telepedett le. Helyette ez a tőkés réce tojó szállt fel úgy a vízről, mintha az Öreg-Zagyva szelleme lenne! - Fotó: Andrásfalvi-Faragó Zoltán

       Megmutatták azért magukat más madarak is, például ez a billegető cankó - Fotó: Andrásfalvi-Faragó Zoltán

Este, már sötétedés után barázdabillegetők csapata érkezett, vagy 30 példány volt együtt. Olyan kép is készült, amin nyolcan vannak, ami azért elég ritka öröm. A közelben egy nádisármány is énekelt, de megpillantani nem sikerült.

A szokásos szürke gémek mellett egy pár vetési varjú járt erre, tengelicek, zöldikék, széncinegék.

     Gyanúsan sok volt a holló is, legalább 20-25 példány jött-ment a közelben, ami azt jelzi, hogy találhattak valami méretes dögöt. Egy hatalmas, elpsztult busát láttam is a vízben nem túl messze innen, egy szarka és két dolmányos varjú szállt fel mellőle. A szeme már hiányzott.

Előbbiek mellett egy pettyes vízicsibe is megmutatta magát a nádszegélyben, de a kép olyan rossz lett róla, hogy inkább nem mutatom meg... Bizonyító fotónak azért megteszi, merthogy nem emlékszem, valaha is láttam volna ezt a fajt a környékünkön.       Az Öreg-Zagyva. Nagy öröm volt, hogy legalább 50 példányból álló molnár fecske csapatot láttam. Füsti fecske is volt szép számmal, ha nem is annyi, mint molnár.

         Füsti fecske röptében - Fotó: Andrásfalvi-Faragó Zoltán

A nádirigó egy helyen már karicsolt a nádasban, de csak akkor láttam egy szemvillanásra, amikor berepült a sűrű növényzet közé.

Andrásfalvi-Faragó Zoltán