Vadászok, horgászok seregszemléje

FehovaTavaszhozó hagyomány már a vadászember számára, hogy megnézi Budapesten a Fegyver- Horgász és Vadászkiállítást. Igazából persze a szalonka hozza a tavaszt , sőt, március vége Észak-Magyarországon éppen a legjobb húzások időszaka – de, ha nem lehet lőni, akkor nincs mit tenni, be kell érni a nagy seregszemle tavaszhozó tudományával. Ami – valljuk be – megkopott tavaly óta. Persze nem a márciusi utolsó hétvége időjárásval volt a baj, sokkal inkább a válság érezteti hatását. Idén egyetlen pavilonban elfért a horgász- és a vadászkiállítás, ami tavaly még megtöltött egyet-egyet. Aztán észrevehetően megszaporodtak a mosogatórongyot, masszázskészüléket, más csodaszereket több-kevesebb erőszakossággal kínáló standok, ami persze nem baj, csak valahogy kilógnak a sorból a trófeák, vadászutak és a különféle felszerelési tárgyak sorából.

A kiállítók nem lettek észrevehetően kevesebben, viszont a standok mérete összement, kivéve a Magnum vadászboltét, de még így is bőven volt üres hely a pavilonban. A tömeg viszont a régi maradt, legalábbis kisebb területen oszlott el és így nagyobbnak tűnt.

Egyébként volt itt minden, ami szem-szájnak ingere, az előző évek kínálatának és gyakorlatának megfelelően. Ferlachi puskák, inkább műremekek, mint erdőre való lőszerszámok, a pár évvel ezelőttinek majd a duplájáért kapható orosz gyártmányok, meg mindenféle kiegészítő a késtől a nadrágig, a hátizsáktól a kalapig, a bicskalánctól a fegyverolajig, a kitűzőtől a baseball sapkáig, a patkótáskától az aggatékig – inkább hagyjuk, oldalakat töltene meg csak a felsorolás. Szokás szerint bemutatták műhelyeik alkotásait a preparátorok, a művészet számos ágának képviselői, a vadászújságok és külön vásári utcát képeztek az erdőgazdaságok standjai – szűkebb pátriánkat az Ipoly Erdő Zrt. képviselte. Fehova

Itt is sok érdeklődő megfordult, elsősorban a vadászati árjegyzékeket keresték – feltételezhetően azért, hogy kellő összehasonlítás és a pénztárca vastagságának mérlegelése után a vadászszoba csendes sarkában üldögélve bökjenek rá azon ajánlatokra, amelyek méltónak találtatnak a behatóbb, esetleg már személyes érdeklődésre.

Igazi kuriózumot jelentett a világrekord trófeák bemutatója: idén romániai kínálattal bővült a paletta, elhozták a híres fogarasi zergebak trófeáját, a világrekord farkast és európai barnamedvét – utóbbi esetében rossz szájízt hagy, hogy elejtője Nicolae Ceaucescu volt, s felmerül a gyanú is, hogy csak a nyújtás eredményeképpen lett akkora, hogy lakótelepi lakásban beborítaná a nappali falát – még vágni is kellene belőle… Láthatta viszont a nagyérdemű I. János Károly spanyol király déli spanyol kőszáli kecskéjét, ami szintén világrekord.

Külföldi vadászexpedícióról is tájékozódhatott, akinek bírja a pénztárcája, a kanadai óriásjávortól az afrikai elefántig itt felsorolhatatlan a kínálat, meg a paletta különböző színei.

A végén a cikkíró annyit állapít meg: volt jobb, de remény van arra, hogy a válságon túljutva jövőre már minden – és mindenki – gazdagabb lesz. Nem csak tapasztalatokban, hanem lehetőségekben is.

Faragó Zoltán