Dömi kutya megtalálta a kóborló kislányt

Sóshartyán, 2010. augusztus 17., (DHKM) – A Salgótarjáni Rendőrkapitányságra augusztus 14-én, 13 óra 46 perckor tett bejelentést egy nő, mely szerint 11 óra körül egy sóshartyáni családi házból kétéves unokahúga eltűnt.

A kapitányság és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai nagy erőkkel a helyszínre vonultak és megkezdték a kislány felkutatását. Végül az eltűnésének helyétől 1200 méterre, – az orvosi vélemény alapján egészségesen – a domboldalban megtalálta Béres Péter rendőr törzszászlós és Dömi nevű nyomkövető kutyája.
A rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály a kislány 21 éves édesanyját kiskorú veszélyeztetése bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként, mivel megállapítást nyert, hogy kislányát – a szülői feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegve és gyermeke testi épségét súlyosan veszélyeztetve – felügyelet nélkül hagyta az erdő széli családi ház elkerítetlen udvarán játék közben.

A gyermeket a kiérkező rendőri erő az elkóborlás észlelését követően három óra elteltével találta meg. A nagy hőségre való tekintettel csak a véletlennek, illetve az időbe érkező segítségnek köszönhető, hogy a kislány nem szenvedett sérülést. Adatok merültek fel arra vonatkozóan is,, hogy a gyermek a nap folyamán egy alkalommal már megpróbált az udvarról elmenni, de ebben a vele játszó másik gyermek megakadályozta, és az édesanyja ennek ellenére mégsem gondoskodott a gyermek biztonságáról. A gyermek édesanyja gondatlanságát és így a bűncselekmény elkövetését elismerte.